Midden-Holland: Ervaringscafé en Moms4Moms

Ervaringscafé

Tijdens onze intervisies is het idee ontstaan om een plek te creëren voor jongeren, waar je elkaar kunt ontmoeten, waar ervaringen gedeeld kunnen worden: waar je je veilig voelt en je jezelf kunt zijn. Dit hebben we opgezet, genaamd ‘Het ervaringscafé’. Iedereen tussen de 15 en 35 is welkom en het wordt door minstens twee ExpEx per avond begeleid. Samen is daarbij het kernwoord; samen koken, samen eten, samen muziek maken, samen delen, samen zijn.

De motivatie en wil om dit op te zetten kwam door onze eigen ervaringen, maar ook door de verhalen die we horen van jongeren, over je eenzaam voelen, je ‘anders’ voelen, over het missen van een plek waar je heen kunt als je ergens mee zit, of als je wat gezelligs wilt doen maar de sociale contacten daarvoor mist.

Tegelijkertijd is het ook een mooie plek om (zelf)stigma’s tegengaan. We starten met overleggen wat voor maaltijd we maken en doen boodschappen… het is enorm laagdrempelig. Het grappige is dat je er dus de ene keer pas tijdens het koken van de pasta achter komt welke ervaring de ander heeft. En een andere keer kan iemand het fijn vinden om aan te geven wat hem bezig houdt, zodat anderen daar rekening mee kunnen houden.

Volgens mij is die open sfeer een kracht. Waardoor deelnemers aangeven ‘ik heb me nog nooit zo op m’n plek gevoeld bij mensen die ik nog niet kende’ en ‘Ik heb hier helemaal niet het gevoel dat ik zo anders dan anderen ben’.

We hebben nu al een aantal geslaagde avonden in de Speelwinkel in Gouda gehad en ook in Waddinxveen zijn we gestart in het Bruisnest. Maar ons doel is om zoveel mogelijk ervaringscafé’s op te zetten. Omdat we geloven dat dit al een belangrijke plek voor jongeren is, en kan zijn.

Voor vragen, of als je ook een keer wilt komen, mail dan naar Sanne: sdierick@kernkracht.nl

Moms4Moms

Nadja Schouten van ExpEx Midden-Holland is begin september begonnen met Moms4Moms. Zij organiseert elke donderdag ochtend in Bodegraven leuke laagdrempelige activiteiten voor jonge moeders die hun netwerk willen verbreden.
Nadja heeft de groep ook opgezet om meer zicht te krijgen op waar jonge moeders tegenlopen in Midden Holland en om ze te begeleiden bij de zoektocht naar geschikte hulp.
Nadja is zelf ook jong moeder en kent de problemen waar je tegenaan kan lopen. Daarnaast voelde zij zich ook vaak erg alleen terwijl haar vriendinnen uitgingen en haar steeds minder opzochten.
Kinderen zijn ook welkom, daar is speelgoed en speelruimte voor. De moeders kunnen wat drinken, even hun verhaal kwijt en samen activiteiten doen zoals naar de kinderboerderij of gewoon lekker knutselen en spelletjes doen.

Nieuwsgierig? Kijk op https://www.kernkracht.nl/moms4moms/ als je meer wil weten.