Jason op Radio 1 over plannen Minister van VWS voor pleegkinderen

23 januari 2018

Minister van Volksgezondheid De Jonge wil de leeftijdsgrens waarop de financiële ondersteuning stopt voor kinderen in een pleeggezin verhogen van 18 naar 21 jaar. “Mooi!”, zegt Jason, “maar ik voel me daardoor wel vergeten omdat ik in een instelling zat en niet in een pleeggezin. Terwijl ik voor dezelfde problemen kom te staan.”

Jason (20), kwam op z’n 17e in een jeugdzorginstelling terecht. In dat jaar heeft hij in vijf verschillende instellingen gezeten. “Alles werd voor me bepaald: wanneer ik naar buiten mocht, wanneer er gegeten werd… Maar op mijn 18e verjaardag stopte de jeugdzorg en moest ik alles zelf regelen. Een overgang van dag en nacht waarop ik niet goed voorbereid was. De verhoging van de leeftijd van 18 naar 21 jaar zou voor mij betekenen dat ik meer tijd heb me voor te bereiden op re-integratie”, zegt Jason.

“Zes dagen voor mijn achttiende verjaardag kreeg ik pas te horen dat er plaats voor me was op een plek voor begeleid wonen. In de jeugdzorg denken ze in het ‘nu’ in plaats van te kijken naar de toekomst.”

“Ik had het gevoel dat ik voor mijn 18e genezen moest zijn anders zou ik na mijn achttiende doodgaan omdat de hulp dan zou stoppen. De dagen voor mijn verjaardag zag ik een leven op straat echt als een optie.”

‘Ze worden losgelaten’

De overgang 18-18+ is voor kinderen in een tehuis harder dan voor een kind in een pleeggezin, denkt Jeugdzorg Nederland. Een pleegouder zet een kind niet zomaar op straat. De overgang zal in zo’n omgeving zachter zijn. De gevallen van kinderen die op straat worden gezet door instellingen zijn wel bekend.

Het aantal zwerfjongeren is gestegen, in Rotterdam bijvoorbeeld met 40 procent. Die grens van 18 waarop een jongere geen jeugdzorg meer kan ontvangen, zelf voor zijn financiën moet zorgen en zelf voor huisvesting moet zorgen is daar één van de oorzaken van. “Ze worden losgelaten”, zegt Jan Laurier van de Federatie Opvang.

De Federatie Opvang en Stichting Zwerfjongeren Nederland gaan in een brief aan minister De Jonge en staatssecretaris Blokhuis – beide van het ministerie van VWS – pleiten voor verhoging van de leeftijdsgrens voor álle kinderen in de jeugdzorg. “Want wat voor pleegkinderen geldt, geldt ook voor kinderen in een tehuis”.  

Beluister het gesprek in het radioprogramma Spraakmakers hier terug.