Hoe vraag je je dossier aan?

14 augustus 2022

Je dossier aanvragen; hoe doe je dat? Jullie zijn aan het juiste adres, ik heb hier ervaring mee.

@jasonervd

Antwoorden aan @melissadaniels42 i got u 🙏🏽

♬ origineel geluid – Jason
De originele TikTok-video van Jason waarin hij uitlegt hoe je je dossier kunt opvragen bij instanties waar je onder zorg bent (geweest).

“Deel 1, 2 en 3 van De Raad, Jeugdbescherming, Bascule, Harreveld, Hoenderloo, De Koppeling, Opvoedpoli, en de rest.” Jason gooit de papierverzameling van zijn jeugdzorgdossier stuk voor stuk op een stapel. Zoals je ziet, hulpverleners schrijven heel erg veel over je.
Veel organisaties sturen niet je gehele dossier op. Heb jij ergens gewoond en is een dun stapeltje van enkele A4’tjes wat je krijgt? Dan heb jij niet de volledige informatie te pakken gekregen. Hou er rekening mee dat er soms meerdere mails overheen gaan voor zij snappen dat jij álle informatie wilt.

Contact zoeken

Hoe vraag je zo’n dossier nou aan? Simpel: je zoekt contact. Je hebt niet één groot dossier, omdat alle organisaties zelf een eigen dossier bijhouden. Je hebt waarschijnlijk dus een apart dossier bij de Kinderbescherming, je hebt weer een apart dossier bij de Jeugdbescherming, je hebt weer een apart dossier bij alle verschillende plekken waar je hebt gewoond. Kortom, jij hebt heel veel dossiers en als je alles wilt, moet je heel veel aanvragen doen. Elk dossier moet je apart aanvragen bij de organisatie(s) die bij je betrokken waren.

De makkelijkste manier om je dossier aan te vragen is door contact te zoeken met jouw behandelaar of afdelingshoofd en te zeggen: “hé, ik wil mijn dossier” en die moet dat dan voor je fixen. Zo simpel is het. Hou er rekening mee, nogmaals, ze geven vaak niet alle informatie, dus vraag apart om de rapportages, om de overleggen. Geen aan dat je alle informatie wilt hebben. Tenzij je dat niet wilt, dan vraag je dat niet.
Heb jij die contactpersonen niet of weet je niet meer hoe je die contactpersonen moet benaderen? Dan moet je mailen naar de organisatie. Wat zet je in zo’n mail? Jason laat het zien:

jason mail dossier 1

“In dit geval ging ik een verzoek doen bij de kinderbescherming van Amsterdam, omdat ik bij de kinderbescherming van Amsterdam zat. Dus ik heb ze een mail gestuurd.”
Aan zo’n mail hebben ze niet genoeg, want zij moeten vaststellen dat jij daardwerkelijk bent wie je zegt dat je bent. Dus jij moet een schriftelijk verzoek sturen, ofwel een pdf-bestandje met je handtekening eronder.
“Ik heb de opzet gebruikt van het Juridisch Loket en hier staat in:
U heeft persoonsgegevens over mij opgeslagen. Volgens de wet moet u mij informatie geven over mijn persoonlijke gegevens en hoef ik u hiervoor geen kosten te betalen. Ik zou graag alle aanwezige informatie over mij ontvangen.

jason mail dossier 2

“Zoals je leest heb ik een kopie van mij ID-kaart erbij gedaan, omdat dat moet, maar jongens NOOIT ZOMAAR JE ID OPSTUREN!” Op een kopie schrijf je de datum en waar het voor bestemd is. Dat is in dit geval ‘aanvraag dossier Kinderbescherming‘.

Als je het zo doet, moeten zij het voor jou in orde maken.
“Let op: ik heb nog steeds niet al mijn dossiers, want je moet het apart aanvragen en organisaties kunnen moeilijk zijn, dus het is een helse klus. Maar als je ze wil dan is dit je manier. Succes jongens en pas op jezelf: dossiers kunnen echt triggeren.”

Jongeren hebben recht op hun volledige dossier, maar worden bij het opvragen ervan regelmatig weggestuurd met een magere samenvatting. Om te waarborgen dat zij de informatie krijgen waar ze recht op hebben is onderstaande brief opgesteld. Deze brief is bedoeld voor organisaties die weigeren de dagrapportages te verstrekken en mag gekopieerd worden.