De eerste geslaagde groepen van 2024

21 februari 2024

In drie regio’s zijn er weer nieuwe ExpEx geslaagd voor de basistraining ‘Werken met je eigen ervaring’. Hieronder stellen we hen graag aan je voor.

Utrecht

De drijfveer van deze jongeren: de wereld verbeteren, beginnend bij Utrecht. Ze willen anderen bijstaan met de ervaringen die ze zelf hebben doorgemaakt, steun bieden die ze zelf hebben gemist en voorkomen dat anderen hetzelfde moeten doormaken als zij hebben meegemaakt. Een van de acht jongeren vertelt: “Ik heb door de training veel geleerd, dat ik nu in mijn rugzakje kan stoppen.

geslaagde groep utrecht 2024 crop

Het grote blok zelfkritiek heb ik eruit kunnen halen, en erin gekomen is: enthousiasme, theoretische kennis, kennis over ervaringen van anderen, leren geven van feedback, mezelf laten zien en opstaan voor mezelf.”

Een ander deelnemer benadrukt het belang van het geleerde voor haar professionele toekomst: “Ik heb net als iedereen een ervaringsverhaal en een herstelverhaal. Ik weet nu veel beter hoe ik mijn eigen ervaringen kan toepassen in mijn werk als sociaal werker.” Een derde deelnemer reflecteert op haar persoonlijke groei en haar veranderde kijk op de toekomst: “Tot nu toe was ik wel aan dingen begonnen, maar ik heb niks afgemaakt. Nu wel. Ik heb gezien hoe ik anderen kan helpen. Na 9 jaar durf ik weer te dromen, omdat ik iets heb afgemaakt!”

De gezamenlijke ervaring van de training heeft niet alleen geleid tot persoonlijke groei, maar ook tot een gevoel van trots en saamhorigheid. Een deelnemer deelt: “Elke les was er persoonlijke groei. Ik ben trots: ik ben nu een mede-ExpEx. Ik heb geleerd met afstand te kijken naar mijn eigen ervaringen. Ik heb gevoeld dat ik wél ergens goed in ben. En ik weet dat ik niet de enige ben.”

Mooi detail: Twee jongeren hadden tot nu toe slechts twee diploma’s op zak: een veterstrikdiploma en een zwemdiploma. Het ExpEx-certificaat vormt daarmee hun eerste formele erkenning van prestaties!

Haaglanden

geslaagde groep haaglanden 2024 crop

Alynda: “Het is zover, de uitreiking van de certificaten.
Jullie hebben allemaal stuk voor stuk persoonlijke groei laten zien, de ene die meer is gaan delen, en de andere die juist meer is gaan focussen op 1 ding tegelijk. Ravi en ik zijn enorm trots op jullie. Deze groep hebben wij leren kennen als een heel volwassen groep.

Iedereen heeft enorm veel respect voor elkaar en laat dit op verschillende manieren zien. Er is veel herkenning en erkenning geweest in de groep en er zijn mooie contacten gelegd. We hebben een enorm mooie nieuwe groep ervaringsdeskundigen die elk met hun eigen verhaal een mooie toevoeging bieden aan de ExpEx familie.”

Flevoland

Hoera in Flevoland zijn in december 3 ExpEx geslaagd! Ze hebben vanaf het begin inzet getoond en geen 1 bijeenkomst gemist. Doordat ze halverwege de training nog maar met 3 waren is het een hechte groep geworden en was er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringskennis. Want wat nou als onderwijs niet passend is? Of je in de gesloten jeugdzorg komt of te maken krijgt met depressie en je mentale gezondheid.. Deze toppers kunnen je er alles over vertellen! Gefeliciteerd

geslaagde groep Flevoland 2024 crop 1