Geslaagde ervaringstheatervoorstelling ‘In de spotlights’ op 22 mei

Maandag 22 mei is in de kleine zaal van Theater Rijswijk het ervaringstheater ‘In de spotlights’ op de planken gezet door ExpEx jongeren met een jeugdzorgverleden, en jeugdhulpprofessionals, onder leiding van Camie Bonger. Het publiek voelde mee met de hoofdrolspelers en de dilemma’s op het toneel.

Camie (zie ook camiebonger.nl) vroeg alle aanwezigen aan het begin van de voorstelling even terug te gaan naar de eigen pubertijd “Wat voelde je, waar dacht je aan, welke onderwerpen hielden je bezig?” Dit maakte direct al duidelijk dat het puberbrein zich op een heel speciale manier ontwikkelt, waardoor jongeren nog niet altijd de juiste kennis, ervaring en antwoorden hebben op onvoorziene gebeurtenissen.

Al vroeg in de voorstelling kwamen de jongeren met een paar rake, maar schrijnende uitspraken: “In 2017 is het voor jongeren normaal…

  • om elkaar -via de telefoon- naaktfoto’s te sturen,
  • populair te zijn via het aantal ‘likes’ en ‘volgers’ op facebook,
  • gescheiden ouders te hebben,
  • pijn in je buik te hebben uit medeleven met Mohammed die niet naar school durft na een nieuwe terroristische aanval.”

In de voorstelling maakten de hoofdrolspelers gebruik van de improvisatie techniek van Helmut Woudenberg en reageerden op vraagstukken vanuit verschillende emoties en gezichtspunten: ‘vuur’ (boosheid), ‘water’ (verdriet), ‘aarde’ (nuchterheid) en ‘lucht’ (op zoek naar slinkse oplossingen). Daarnaast zijn er ook situaties uitgespeeld, waarbij de speler in de huid van een ander kruipt. Een hulpverlener vertelde zich heel ongemakkelijk te voelen bij het horen van de afwijzingen van collega hulpverleners, in de rol van een jongere met een vraag naar (nacht)opvang: Hoezo, geen hulp mogelijk i.v.m…

  • wachtlijst,
  • verkeerde regio
  • leeftijd van 18 jaar
  • IQ afspraken

Op een denkbeeldige stip op het podium kon iedereen een korte reflectie geven “Wat denk ik, hoe voel ik me, wat heb ik nodig?” De sketches kregen een aanvulling met een zelfgeschreven rap en een vertolking van het lied ‘Stronger’.

Met het ervaringstheater verlaten we de gebaande paden in de jeugdhulpverlening, en daarom past het binnen het innovatie programma sociaal domein van de gemeente Rijswijk. Door het uitspelen van lastige gebeurtenissen en situaties door ervaringsdeskundige jongeren en jeugdhulpprofessionals krijgen zowel spelers als publiek een nieuw en beter zicht op deze gebeurtenissen en situaties, en kunnen er anders over gaan denken. Dat kan in de toekomst leiden tot anders omgaan met deze gebeurtenissen of situaties en tot nieuwe vormen van samenwerking binnen de jeugdhulp.

Wethouder Marloes Borsboom vertelde aan het eind van deze voorstelling: “Ik ben verantwoordelijk voor jeugdzorg. Vandaag ben ik er een uur direct deelgenoot van geweest, heb ik er tussen gestaan en heb ik het mogen meemaken. Voor die ervaring ben ik de spelers dankbaar”. Nogmaals hartelijk dank aan: Sven, Stephanie, Sjenell, Shastra, Rutger, Rachelle, Mannus, Mabel, Karin, Jamila, Gerrit, Gaby, Chanelle, en Camie.

Bekijk ook de foto’s. Een video (Rijswijkse videoclub) is binnenkort beschikbaar.

Ook interessant