Gastlessen over kindermishandeling en huiselijk geweld

15 november 2019

De Augeo Jongerentaskforce heeft samen met de ExpEx gastlessen verzorgt op verschillende scholen in Nederland over het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld. Studenten die met kinderen gaan werken, weten nu hopelijk beter wat ze kunnen betekenen voor kinderen die thuis geweld meemaken.

Tijdens de gastlessen werd er informatie gegeven over de verschillende vormen die geweld tegen kinderen kan hebben. Denk hierbij aan verwaarlozing, mishandeling en seksueel misbruik. Vervolgens hebben we ze de resultaten van het onderzoek “Ik heb al veel meegemaakt” gepresenteerd. Dit onderzoek richt zich op ingrijpende jeugdervaringen en hoe dat de kwaliteit van leven van kinderen kan beïnvloeden.

De gastles komt in essentie neer op 3 punten van hoe de studenten een verschil kunnen maken voor een kind in een situatie van huiselijk geweld en kindermishandeling:

  • Hoor mij ga met kinderen in gesprek over mishandeling en huiselijk geweld.
  • Zie mij signaleer de subtiele of zeer opvallende signalen die kinderen geven.
  • Steun mij steun een kind dat te maken heeft met kindermishandeling en huiselijk geweld.

Een klein gebaar kan een wereld van verschil betekenen voor kinderen.

De meerwaarde van ervaringsdeskundigheid

We hebben we samen met de studenten gekeken naar hun eigen ervaringen en de ervaring van de mensen in hun eigen omgeving op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld.

De ervaringsdeskundige (een jongere van de Jongerentaskforce of een ExpEx) heeft tijdens de gastles zijn of haar ervaring met het onderwerp overgedragen aan de studenten en heeft hierbij verteld wie of wat hun heeft gesteund in deze moeilijke periode.

De ervaringsdeskundige heeft ook concrete tips en handvatten overgedragen aan de studenten over hoe de studenten een kind tijdens een situatie van kindermishandeling en huiselijk geweld het best kunnen steunen en hoe ze sensitief kunnen zijn tegenover een kind en zijn of haar situatie.

Mijn mentor begroette me altijd persoonlijk en daardoor voelde ik me gezien. In de grote onzichtbare wereld die ik voor mezelf hield.

Robin

Lees een verslagje van een gastles op een Pabo op www.augeo.nl En vind hier meer over de mogelijkheden van een gastles op jouw beroepsopleiding.