Friese ExpEx vragen aandacht voor geweld tegen vrouwen

10 december 2021

Met de internationale campagne Orange the World werd wereldwijd aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. In drie portretten van Experienced Experts geeft Omrop Fryslân aandacht voor geweld tegen vrouwen.

In deel 1 het verhaal van Georgia. Zij werd in haar eigen slaapkamer verkracht, op haar zestiende verjaardag.

Georgia is nu 21 jaar. Ze wil open haar verhaal doen om zo andere vrouwen, maar ook mannen, bewust te maken van seksueel geweld. Dat het niet alleen in steegjes gebeurt door onbekenden, maar dat het dus ook, zoals bij haar, thuis in je eigen slaapkamer kan gebeuren.

Als meisje leer je van je vader en moeder dat je niet alleen in het donker naar huis mag fietsen. Dat je moet appen wanneer je ergens bent aangekomen. Dat je beter geen korte rokjes aan kan doen. Maar waarom leren de jongens niet dat ze grenzen moeten respecteren? Dat vraagt Georgia zich af.

Georgia hoopt dat met haar verhaal dat mensen geweld tegen vrouwen eerder gaan herkennen. En dan ook ingrijpen.

In deel 2 het verhaal van de 23-jarige Coco: “Ik wil jonge vrouwen waarschuwen. Praat erover!”

Coco denkt dat het helpt als kinderen al leren hoe ze met elkaar om moeten gaan. Dat ze niet opgroeien met het voorbeeld van geweld in huis. Dat er onmiskenbaar van hen wordt gehouden, gewoon zoals ze zijn. Coco kan nu van zichzelf houden. Sinds ze dat kan, komen er ook mensen in haar leven die het beste met haar voor hebben.

Ze heeft de cirkel van geweld doorbroken die van generatie op generatie overgedragen kan worden. Omdat het een soort van gewenning is om dezelfde onveilige situatie op te zoeken of aan te trekken die je als kind hebt meegemaakt. Maar voor Coco niet meer.

“Dat wil ik andere vrouwen meegeven: het is moeilijk, maar je kunt eruit stappen. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

Coco

In deel 3 het verhaal van de 18-jarige Nienke. Ze kwam in de mensenhandel terecht.

Ze leest het ene na het andere boek over traumaverwerking. Ze wil vooruit. Dat ze nu open en herkenbaar haar verhaal doet, is omdat ze er niet meer voor wegloopt.

Nienke wil anderen waarschuwen. Ja, ze had echt wel gehoord van loverboys, enzo. Maar ze dacht dat het met cadeaus ging. Niets over martelingen, doorverkocht worden, gechanteerd worden met beelden van martelingen.

Ze weet wat ze wil: haar verhaal delen. En laten weten aan alle slachtoffers die er nog wel in zitten, dat het echt mogelijk is om eruit te komen.