ExpEx uit Alphen aan den Rijn en Gouda volgen ‘Mijn Pad’-training

De Experienced Experts uit Alphen aan den Rijn en Gouda hebben als eerst de training mogen doen van Ontmoet Mijn Pad. Mijn Pad staat voor meer regie voor de jongeren zelf. De training is speciaal ontwikkeld voor ExpEx, om te leren hoe zij samen met de jongeren deze tool kunnen inzetten. De Experienced Experts hebben de cursus met veel enthousiasme en met oog voor detail gevolgd.

Mijn Pad is een tool welke kan worden gebruikt door iedereen die het op dat moment als nodig ervaart. Het is ontwikkeld voor een breed publiek, maar als doel om het in te zetten in de jeugdzorg. Mijn Pad staat voor eigen regie en zelf bepalen, iets waar het in uitblinkt in vergelijking met andere tools en ervaringen van jongeren in de zorg.

Experienced Experts hebben zich ingezet om Mijn Pad te verbeteren, een tool om een toekomstplan te maken. ExpEx zitten in de ontwikkel-werkgroep, geven workshops aan studenten Social Work en trainen professionals. Lees meer over deze samenwerking.

De training Ontmoet Mijn Pad

3 augustus 2020 startte de training met Experienced Experts uit zowel Alphen als Gouda. De cursus werd gegeven door Yorrick en Sophie, zij zijn zelf Experienced Experts en gaven de cursus voor de eerste keer. Zij gaven de training met veel energie en deelde ook hun eigen ervaringen. De training duurde in totaal 4 avonden van 2 uur waarin verschillende onderwerpen werden behandeld en oefeningen werden uitgevoerd.

De eerste avond stond in het teken van kennismaken met elkaar en met Mijn Pad. Er werd een oefening gedaan waarbij de deelnemers moesten vertrouwen op elkaar door elkaar te begeleiden terwijl één van de twee geblinddoekt was. Ook is er kennis gemaakt met soorten ouderschap, zo kan een ouder bijvoorbeeld autoritair zijn wat betekent dat de ouder niet toegankelijk is maar wel veeleisend.

De opvolgende trainingsavonden hebben in het teken gestaan van Mijn Pad: wat Mijn Pad inhoudt, wat wij als ExpEx er mee kunnen bereiken en hoe wij het kunnen inzetten bij de jongeren. De laatste avond is Inge Bramsen langsgekomen, zij heeft Mijn Pad ontwikkeld. Inge heeft uitleg gegeven waarom zij gekozen heeft voor bepaalde onderdelen van Mijn Pad en de Experienced Experts kregen de tijd om tips te geven voor de volgende trainingen.

Het vervolg

Veel Experienced Experts waren enthousiast over het gebruiken van Mijn Pad en hebben ook aangegeven deze tool in te gaan zetten bij hun maatjes. Daarnaast gaven ook veel deelnemers aan het leuk te vinden om de training te geven aan professionals als co-trainer. Zij willen graag hun eigen ervaring met regie, welke er vaak niet of weinig was, delen en zo zorgen voor een betere jeugdzorg. Verschillende Experienced Experts willen ook dat er meer contacten worden gelegd zodat Mijn Pad voor een nog groter publiek kan worden gebruikt, zoals in de geestelijke gezondheidszorg.