ExpEx Friesland gaat door als E-team

3 december 2022

In 2021 is Stjoer in samenwerking met Jeugdhulp Friesland, Limor, Wender en Zorgbelang Fryslân gestart met ExpEx in Friesland. We hebben een succesvol eerste jaar gehad, met negen deelnemende jongeren en vele opdrachten in Friesland en Groningen. 

Deelname aan ExpEx heeft ons geleerd dat er behoefte is aan een project dat zich richt op jongeren die een positieve bijdrage willen leveren vanuit hun eigen ervaring. Tegelijkertijd hebben wij de behoefte andere accenten te leggen om zodoende aan te sluiten bij de ontwikkelingen in het noorden.

Onder de naam ‘E-Team’ blijven Jeugdhulp Friesland, het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid, Stjoer en Zorgbelang Fryslân zich inzetten voor jongeren met ervaring in de jeugdhulpverlening. 

Vanaf 2023 kunnen jongeren de E-Team training volgen waarna zij zich als vrijwilliger inzetten om mentale gezondheid en psychische kwetsbaarheden bespreekbaar te maken. Het E-Team zet, naast het inzetten van ervaringskennis, nadrukkelijk in op herstel, talentontwikkeling en persoonlijke groei van deelnemende jongeren.

Wij willen iedereen bedanken voor de leerzame periode en de samenwerking die ervoor gezorgd heeft dat ervaringsdeskundigheid ook in het noorden de aandacht krijgt die het verdient.

Onze droom is dat er projecten van, voor en door ervaringsdeskundige jongeren in alle provincies van het land komen. Maar het doel van Stichting ExpEx is niet overal ExpEx communities te krijgen. We willen dat het platform gedragen wordt door een samenwerking van meerdere lokale partijen en past bij de lokale context.

Het besluit van Stjoer om verder te gaan als E-team past hier goed bij. Zoals ons ExpEx project in Gelderland van Jeugdbescherming Gelderland en Sterker sociaal werk ook provinciaal gaat samenwerken met het Jongerennetwerk en Team ED 16+.

Zie deze pagina op onze website voor meer projecten in de regio.