Sabrina Pujols Lebron – jeugdbeschermer

Wat vond je van onze samenwerking?

Ik heb een aantal keer met ExpEx mogen samenwerken. Twee keer heb ik het ExpEx ervaringstheater geboekt en één keer hebben wij sprekers van ExpEx uitgenodigd.

De samenwerking met Expex was naast leuk vooral heel fijn. Het prettige aan de samenwerking is dat de verwachtingen van tevoren worden opgehaald en besproken. Zo is het bij ervaringstheater al vanaf het begin duidelijk dat het ervaringstheater betreft, ervaring van de deelnemers. Dit is heel anders dan ander theater waarin je als opdrachtgever je mag bemoeien met de inhoud. Hoewel je als opdrachtgever wel mag vertellen wat je verwacht, wat het onderwerp is ed. wil het ExpEx ervaringstheater niet dat de opdrachtgever zich te veel mengt met de inhoud en daarmee de ervaring van de deelnemers. Om dit proces goed te waarborgen wordt er tijdens het maakproces veel besproken

Wat heeft je geraakt in contact met een ExpEx?

In het contact met Expx heeft mij vooral de echtheid en puurheid geraakt. Het is een partij dat staat voor haar idealen en daar niet op inlevert. Dat vind ik bewonderenswaardig en zorgt ervoor dat je hen vaker wil betrekken en spreken. Je krijgt niet het politiek correcte, gesugarcoate antwoord maar het echte antwoord! Ik vind Expex echt, lijken geen strategisch belang te hebben of een tweede agenda. 

Wat mij ook geraakt heeft is dat er sommige ExpEx slechte ervaringen hebben met de hulpverlening en jeugdzorg. Toch werkt ExpEx niet vanuit een negatieve motivatie. Alles is gedreven vanuit een wil om de wereld een klein beetje beter te maken en dan met name de wereld van een jeugdzorg kind. Experienced Experts kunnen goed op inhoud mee praten over moeilijke, complexe jeugdzorg onderwerpen. Zij kunnen de moeilijke, ingewikkelde thema’s altijd terugbrengen naar wat dit betekent voor een individueel persoon

Wat hoop je voor Stichting ExpEx voor de komende 10 jaar?

Ik hoop dat ExpEx in elke grote stad een begrip is, het liefst een partij die professionals traint. Want doordat ik veel met jullie heb mogen samenwerken ben ik veel gegroeid. Het effect van onze samenwerking is bijvoorbeeld dat hierna meer heb gedurfd om mijn eigen ervaring en kwetsbaarheden heb durven gebruiken in mijn vak. Ik gun iedere professional deze groei.