Natascha – 18 jaar op straat met schulden

Ervaringsdeskundige Natascha (26) pakt thema’s rondom veiligheid aan met haar eigen bedrijf

Ik kwam in een afhankelijke relatie terecht. Dit was ook een terugval naar een oude patroon. Een relatie die in het teken stond van geweld en verkrachting. Wegens schaamte van mijn verwondingen kwam ik ook nauwelijks bij mijn familie. Ik vond hem écht zielig omdat hij niet kon koken of voor zichzelf kon zorgen. Ik kon en wilde hem niet zo achter laten, zelfs niet toen ik een eigen studio kreeg. Uiteindelijk ben ik gelukkig weggegaan nadat dreigde me te vermoorden..

18 jaar en op straat

Vanaf mijn 17e kwam ik in een fasehuis terecht in Deventer. Eigenlijk wisten zij en mijn voogd al een jaar dat ik 18 zou worden. Op één of andere manier leek het alsof ik uit het niets 18 jaar werd. Ik zat al in fase 4, wat inhoudt dat je op jezelf woont. Ik wilde graag in Den Haag wonen omdat mijn moeder daar ook woonde en manisch depressief was. Mijn zoektocht begon maar er was helaas geen instantie die mij binnen 3 maanden een huis kon geven. Ik was 18 en stond op straat..

Ik heb nazorg gekregen na mijn 18e voor een jaar, maar deze was onmogelijk te realiseren. Mijn hulpverlening zat in Deventer, maar ik woonde inmiddels in Den Haag. Ook stond ik nog steeds niet open voor emotionele hulp. Ik had namelijk verlenging gevraagd met behoud van mijn mentor van het Fasehuis, maar dit kon niet. Ik moest leren om anderen in mijn omgeving te vertrouwen. Dit betekend dat in deze verlenging geen huis/woonruimte voor mij werd gezocht. Bovendien vonden er nauwelijks nog gesprekken plaats.

Schulden

Het emotionele werd erger, omdat ik thuisloos was. Ik ging in therapie uiteindelijk om sterker te worden. Dat bestond uit maximaal twee gesprekken, omdat ik het niet kon betalen. Hierdoor duurde mijn leed nog langer. En toen de schulden zich opstapelden, werd ik nog afhankelijker. De gemeente wilde mij ook geen urgentie geven waardoor de kans op onderdak kleiner werd. Ik ben hierdoor langer in de relatie geweest dan gewenst.

Mijn familie was altijd belangrijk voor mij ook al vonden zij mij minder belangrijk. Op school kreeg ik veel steun van een leraar in deze tijd. Een jaar lang hadden wij wekelijks gesprekken over het vinden van mijn kracht. Hierdoor kon ik de relatie ook uiteindelijk écht beëindigen. Door deze gesprekken heb ik de kracht gevonden om de relatie te beëindigen nadat hij geprobeerd had mijn leven af te nemen. Deze leraar is mijn redder geweest en heeft ervoor gezorgd dat mijn eigen destructief gedrag stopte. Natuurlijk ging dit met vallen en opstaan, maar hij was de eerste man die bij mij bleef zonder verwachtingen en voorwaarden.

Be Positive; liefde en acceptatie

Ik ben nu 26 jaar en het gaat gelukkig weer goed met mij! Ik heb een eigen bedrijf; Be Positive waar ik alle thema’s rondom veiligheid aanpak. Ook voor de jeugdhulp en het bevorderen van ervaringsdeskundigheid zet ik me in. Uiteindelijk is mijn doel om elk kind dat te geven wat het verdient; liefde en acceptatie. Mijn overtuiging is dat hier namelijk persoonlijke groei kan komen en veel leed bespaard kan blijven. Ik ben zelf ook afstuderende als Maatschappelijk werker met de specialisatie GGZ-agoog en leef mijn leven nu als een gelukkig mens!