ExpExs zetten eigen ervaring op positieve manier in voor anderen
Ervaringsdeskundigen, of het nu jongeren of ouders zijn, kunnen de hulpverlening aan gezinnen, kinderen en jongeren nog krachtiger maken. Zij begrijpen immers als geen ander wat iemand heeft meemaakt of waar iemand tegenaan loopt. TriviumLindenhof heeft op dit moment vijf Experienced Experts (ExpExs), jongeren die hun certificaat voor ervaringsdeskundige hebben gehaald en hun ervaringen op een positieve manier inzetten. Mariska Vervloet is één van hen.
‘Als iemand die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt als jij je tips geeft over hoe je dingen aan kunt pakken, dan neem je dat vaak sneller aan. Als zij zeggen ‘ik begrijp je’ dan is dat heel geloofwaardig. Dat is wat de ExpExs kunnen betekenen voor andere jongeren. We geven praktische tips, bijvoorbeeld over wat ze kunnen verwachten als ze van een pleeggezin naar een gezinshuis gaan, of van een leefgroep naar kamertraining. Maar soms is het ook gewoon het bieden van hoop. Dat kan heel empowering zijn. ExpExs kunnen laten zien ‘ik heb dezelfde dingen meegemaakt, maar kijk, ik ben er goed uitgekomen’.
We sluiten niet alleen aan op het niveau van de jongeren, ook bij die van de hulpverleners. We kunnen hen helpen met casussen waarin ze vast dreigen te lopen. Soms zijn het echt al kleine dingen die helpen, dat je bijvoorbeeld zegt dat ze eens What’s App moeten proberen in plaats van te bellen. De kans is dan groter dat ze een reactie krijgen van een jongere.
Daarnaast functioneren we ook op beleidsniveau en geven we adviezen aan managers en ambtenaren die met jeugdzorg te maken hebben. We vertellen wat er wel werkte en wat niet. We spreken dan echt namens de jongeren in de jeugdzorg, dat werkt heel sterk.
Omdat ik graag iets wilde doen met mijn eigen ervaringen, ben ik pedagogiek gaan studeren. Ik wilde eens de andere kant bestuderen. Ik merkte dat er in de studie geen aandacht was voor ervaringen van cliënten. Ik miste dat heel erg, want ik vind dat dat echt iets kan toevoegen. Mijn voogd heeft me toen op de ExpEx cursus van ZOG MH (nu Stichting KernKracht) gewezen. In twaalf bijeenkomsten leer je dan de theorie (wat is bijvoorbeeld ervaringsdeskundigheid? Niet iedereen met ervaring in jeugdzorg is direct een ervaringsdeskundige) en ook veel praktische zaken, bijvoorbeeld door middel van rollenspellen.
Ik wil hier graag in doorgroeien, ik merk dat ik hier echt in mijn kracht sta. Ik mocht laatst namens het ExpEx jongerenteam Rotterdam in die gemeente voor een zaal met 80 mensen de resultaten vertellen van ons onderzoek naar hoe instellingen jongeren voorbereiden op wat hen te wachten staat als ze 18 jaar worden. Het is bijzonder om te zien hoe aandachtig ze naar je luisteren. Ik hoop dat er snel meer ExpExs bij komen, want met elkaar kunnen we een beweging in gang zetten die ervoor zorgt dat er meer aandacht komt voor ervaringsdeskundigheid.’