Ervaringsverhaal Cynthirella in de media

17 juni 2024

Experienced Expert Cynthirella deelde haar ervaringsverhaal met Flair en Spot On. Onderwerpen als huiselijk geweld, jeugdzorg, femicide en verslaving komen er onder andere aan bod. Ze hoopt anderen die zich herkennen in haar verhaal te bereiken om hulp te zoeken en te inspireren nu het goed met haar gaat.

Femicide

NPO3’s Spot On zet de spotlight op het onderwerp femicide. In Cynthirella’s verhaal lees je hoe geweld al vanaf haar jonge jaren onderdeel van haar leven was en hoe ze er bijna niet meer was door het geweld van haar partner destijds.

“Ik dacht echt: deze persoon houdt van mij. Maar langzamerhand veranderde de relatie. Op mijn 16e wilde ik meer vrijheid door bijvoorbeeld uit te gaan, maar dat vond hij niks. Hij begon steeds meer te drinken en werd snel jaloers. We belandden in een vicieuze cirkel. Hij sloeg mij bont en blauw, kreeg daarna veel spijt en het was weer goed. Ook gaf ik mijzelf de schuld. Het zal wel aan mij liggen, dacht ik. Mijn referentiekaders als kind waren zo slecht. Ik heb nooit liefde gekend, dus dan is het lastig om in te zien dat controle en geweld geen liefde is. Ik was geweld namelijk gewend, maar voelde mij alsnog wanhopig, angstig en onzeker.”

Cynthirella wist te overleven en vond uiteindelijk hulp bij Veilig Thuis Utrecht. In therapie kwam ze erachter dat ze ontsnapt was aan femicide.

“Door de traumabehandeling nu kan ik nu veel beter inzien wat mijn eigenwaarde is, maar ik blijf het lastig vinden soms. Het is een proces. Alleen de mensen waarmee ik vooruit kan komen, zitten nu nog in mijn leven. Mijn netwerk is daardoor heel klein geworden. Ik heb mijn verleden helemaal achter mij gelaten en werk momenteel voor Samen Veilig Midden-Nederland. Ik werk nu hier als cliënt ambassadeur en ervaringsdeskundige. Aan iedereen wil ik meegeven dat je echt niet alleen bent. Er zijn plekken waar je veilig kunt wonen en jij bent het waard om je veilig te voelen. Hoe moeilijk het ook is om eruit te komen: er is altijd een uitweg.”

Lees het hele verhaal, aangevuld met landelijke en internationale cijfers over femicide en geschreven door Shara Gaffaf, op NPO3 Spot On.

Valse start, geweld, ontsnapping en herstel

Cynthirella’s ervaringsverhaal op de website van Flair is volledig vanuit haarzelf verteld. Haar kinderen worden er ook in benoemd en de periode op Curaçao komt aan bod.

“Ik kocht een vliegticket van het geld dat ik verdiende met een bijbaantje en ben met mijn zoontje naar Curaçao gegaan, waar ik familie had wonen. In de hoop op een beter bestaan. Maar ik stapte in dezelfde valkuil en werd verliefd. Het was weer een oudere man, waarvan ik dacht dat hij goed voor me was. De eerste drie jaar was dat ook zo. Zo goed dat we grote plannen maakten. We wilden samen bouwen aan onze toekomst, een kind erbij was ook heel welkom.

Ik had eindelijk rust gevonden en werd zwanger: we kregen een dochter samen. Maar ook het gedrag van deze man begon te veranderen. Hij werd agressiever en jaloerser. Hij vertrouwde me niet, riep dat ik vreemdging met zijn vrienden. Ik negeerde alle rode vlaggen en bleef bij hem. Zelfs toen ook hij me begon te mishandelen en me onder bedreiging van een kapmes midden in de nacht een keer op straat had gezet.”

Het is een heftig verhaal om te lezen. Cynthirella heeft hard gestreden voor haar herstel en staat er nu ijzersterk voor.

Ik heb van mezelf leren houden, daar heb ik heel hard aan gewerkt. En ik heb rustig de tijd genomen om deze nieuwe man goed te leren kennen, voordat we echt iets kregen. Ik ben nu bezig met de afronding van mijn studie en werk als cliëntambassadeur en ervaringsdeskundige voor Samen Veilig Midden-Nederland. Vrouwen in eenzelfde situatie kunnen bij mij terecht met hun vragen. Ook wil ik graag hun voorbeeld zijn. Ik wil laten zien dat – hoe erg het ook is wat je meemaakt – er altijd een kans is om eruit te komen. Als er al één vrouw is die door mijn verhaal geïnspireerd raakt, geeft dat mij voldoening.”

Bronvermelding Flair:
Het hele artikel vind je hier.
Fotograaf: Dorian Jurne
HMUA: Ellen Sijm
Stylist: Othie Mackenzie
Productie: avec.theagency