Documentaire over Jason

Ik mag eindelijk met jullie delen dat JASON in wereldpremière zal gaan op het International Documentary Film Festival Amsterdam. In deze docu worden jullie deelgenoot van mijn traumatherapie.

De filmmaker volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten. Tijdens de hevige therapiesessies wordt duidelijk hoe gekwetst hij is en hoe ingrijpend de gevolgen zijn van verkeerde afslagen binnen de opvang.

“Ik ben geholpen door 5 geweldige psychologen, die je ook hoort in de documentaire. Zij zijn de reden dat het zo goed met me gaat.”

Het is een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. Het is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. Net als in de twee vorige documentaires Alicia en Rotjochies (Punks) is de film een kritische observatie vanuit een zeer persoonlijk standpunt.

Ik hoop dat jullie hem gaan zien en zodoende gaan voelen dat gesloten jeugdzorg echt geen optie meer mag zijn.

De documentaire brengt Jason niet alleen als slachtoffer in beeld, maar laat ook zien hoe hij zijn ervaringen gebruikt om te zorgen dat anderen niet hoeven te ondergaan wat hij heeft meegemaakt. Die missie geeft hem de onwrikbare wil om beter te worden en de kracht om zich, hoe moeilijk dat soms ook is, van zijn kwetsbaarste kant te laten zien.

“Ik wil niet spoilen, maar ik heb begrepen dat de hoofdpersoon in ieder geval overleeft”

Data

Première
Donderdag 18 november 19.30
Eye Filmmuseum 1

Extra vertoning
Vrijdag 19 november 15.30
Pathé de Munt 11

Vergeten Kind bijeenkomst
Zaterdag 20 november 12.00
DeLaMar theater

Op televisie
Zondag 21 november 20.00
VPRO NPO2

Credits

Maasja Ooms: regisseur, editing en sound
Sander Vos: editing
Willemijn Cerutti: productie