Carlijn over invloed social media op anorexia
De invloed van sociale media op mensen met anorexia is groot. Ook ExpEx Carlijn kreeg als tiener steeds meer profielen van mensen met een eetstoornis te zien, terwijl ze aan de ziekte leed. In een interview met EenVandaag vertelt ze daar meer over.
EenVandaag besteedde in hun uitzending van 12 augustus aandacht aan eetstoornissen op sociale media. Voor anorexiapatiënten is dat vaak geen veilige plek om berichten over de ziekte te lezen. Officieel zijn video’s over eetstoornissen op bijvoorbeeld TikTok en Instagram verboden, maar video’s over herstel daarvan mogen wel. Daar heeft Carlijn ook ervaring mee en daar vertelt ze over in de uitzending.
Carlijn werd gepest op school en haar ouders lagen in scheiding. “Toen merkte ik dat als je weinig eet, dat dat je verdooft. Dat is eigenlijk het begin geweest van mijn eetstoornis. Toen is het vrij vlot gegaan en ben ik in het ziekenhuis terecht gekomen, daarna in een eetstoorniskliniek.”
In die periode zag ze op social media steeds meer profielen van mensen met een eetstoornis. “Het triggert je heel erg, want het zijn allemaal verhalen van mensen met wie het ook heel slecht gaat. Maar ergens zoek je toch die triggers op om een reden te hebben om in je eetstoornis te blijven hangen.”
Carlijn: “Eetstoornissen zijn hele competitieve ziekten. Mensen vergelijken zich heel erg met elkaar en zoeken ook die verschillen tussen elkaar op. Dus als iemand dunner is dan jij, dan wordt dat gezien als ‘wow, die doet het nog beter dan ik’. Een eetstoornis is ook iets heel vertrouwds, een vluchthaven. Je kan er helemaal in opgaan. Heel je hoofd staat in het teken van eten of juist niet eten. Dus het is ergens fijn als je instagram daar ook mee vol staat, omdat dat gewoon vertrouwd en veilig voelt.”
Moet daar niet iets aan gedaan worden? “Ik weet niet of ze er echt iets aan kunnen doen. Als je echt niet lekker in je vel zit en een eetstoornis hebt, dan ga je dat toch wel opzoeken. Ze hebben natuurlijk wel hashtags waarbij je eerst zo’n melding krijgt van ‘wil je dit echt zien?’, maar ja, volgens mij klikt iedere eetstoornispatiënt dan gewoon op ‘ja, dat wil ik zien’.
Op je woorden letten
Hoewel het nu goed gaat met Carlijn, vertelt haar vader dat hij nog wel zorgvuldig zijn woorden kiest. “Iets zeggen over het uiterlijk mag wel, maar je moet het wel neutraal houden. Zeggen dat iemand er goed uitziet, dat is not done. Dat is niet verstandig, dan krijg je een hele andere reactie, maar wat je wel kunt zeggen is: ‘je ogen twinkelen’, ‘je stem is mooi’ of ‘je lacht weer’. Dat soort dingen. Je moet jezelf erop betrappen dat je de juiste dingen zegt, want alles wat je opbouwt kan je met één verkeerde opmerking teniet doen. Je loopt constant je woorden af te wegen.”
Carlijn legt uit dat iemand met een eetstoornisverleden het snel verdraait. “Ik zie er ‘goed’ uit, dus ik ben aangekomen, dus ik ben dikker. Mager zijn is niet mooi volgens mensen, dus ik ben aangekomen als je zegt ik zie er goed uit. Dus dat verdraai je helemaal in je hoofd.”
“Wat voor mij heel erg hielp, was dat ik een passie had. Ik wilde zingen en acteren, en toen dacht ik ik ga gewoon mensen volgen die ook die passie of hobby hebben. Als ik nu mijn Instagram open, dan zie ik allemaal muzikantenplaatjes en dingen uit het theater. je zit toch veel op je telefoon, dus als je je dat omringt met fijne dingen dan helpt dat. Ik merk dat ik me positiever voel daardoor.”
Carlijn heeft een nummer geschreven, genaamd HERSTELD. Lees en luister daar hier meer over.
Bekijk de hele uitzending van EenVandaag hier terug. Het item bevat ook informatie over onderzoek dat is gedaan naar de invloed van sociale media op anorexiapatiënten. Het begint op 18:15 en loopt door tot het einde.